Directienieuws 23 december 2016

Het laatste nieuws

Goede voornemens en het verkeer, dit nieuws is bedoeld voor iedereen

Fusie, dit nieuws is bedoeld voor iedereen

TYOD, dit nieuws is bedoeld voor ouders van kinderen uit groep 5 en 6 en geïnteresseerden

Personeel, dit voor nieuws is bedoeld geïnteresseerden

Afwijkende schooltijden, dit nieuws is bedoeld voor iedereen

Kerstwens, uiteraard voor iedereen!

 

Goede voornemens en het verkeer

Op de Zonnewijzer hebben wij weer een aantal goede voornemens. Een veilige verkeer- en parkeersituatie rondom de school is een van deze voornemens. Het komend half jaar zult u merken dat wij daar werk van gaan maken. Vooral foutparkeren blijft een doorn in het oog. 

De achterzijde van de school, het hofje wordt zoals afgesproken niet gebruikt voor halen en brengen met de auto. De straten/wijk daar direct achter weer wel. Wilt u echter extra op de twee plekken (blauwe bord, witte pijlen) letten. Deze zijn gereserveerd voor de bewoners en dat is niet voor niets!

 

Fusie

Op de Zonnewijzer is de spanning een stuk minder groot dan op de Edelsteen, maar de komende fusie, er vanuit gaande dat alles precies loopt zoals wij denken (!), is natuurlijk wel een verandering. Op de Zonnewijzer verandert er niets aan bijvoorbeeld ons Jenaplanonderwijs. Ook zullen wij de huidige organisatie (o.a. de groepsindeling) zoveel mogelijk in tact houden. Echter de Zonnewijzer blijft, los van de Edelsteen, ook iets groeien. Goed nieuws natuurlijk, zeker in krimpende tijden, maar het betekent ook dat wij ons beraden over evt. nieuw te starten groep(en) in het komende schooljaar. 

Tel daar de “nieuwe kinderen van de Edelsteen” bij op en dan weten wij zeker dat er een aantal nieuwe groepen bij zullen komen. Met de Edelsteenouders hebben wij afgesproken dat zij voor 1-2-17 laten weten of zij voor de Zonnewijzer kiezen. Zij hebben zich de afgelopen weken een beeld gevormd van de Zonnewijzer.  Dat aantal kinderen is ook belangrijk voor de leerkrachten van de Edelsteen. ’Zoveel kinderen’ er naar de Zonnewijzer komen, ’zoveel leerkrachten’ komen er dan mee.

Hierna kunnen wij de formatie/indeling gaan maken.

Nogmaals, wij gaan ervoor om de huidige organisatie zoveel mogelijk in tact te laten. 

 

TYOD

Wij hebben inmiddels ervaring opgedaan met de Ipad in groep 5 en 6. En het werkt behoorlijk goed. Zo is het rekenonderwijs inmiddels nagenoeg digitaal (met alle voordelen voor kinderen en leerkrachten) en gebruiken wij de Ipad ook steeds meer ondersteunend op andere gebieden (o.a. spelling, lezen etc.)

Een enkele keer lopen wij tegen probleempjes aan, voor als nog zijn die gemakkelijk op te lossen. Een ander neveneffect betreft het thuis werken. De voortgaande digitalisering heeft als voordeel dat er ook thuis, aansluitend op schooloefeningen, gewerkt kan werken. Hartstikke mooi natuurlijk. En ouders kunnen daarbij helpen, ook mooi. Op school kunnen wij die voortgang ook digitaal volgen. Het blijkt echter dat sommige kinderen wel heel goed scoren, misschien ook omdat hun ouders helpen. Dat geeft een vertekend beeld. Thuis helpen is prima, met ondersteuning zeker ook. Misschien ook de mate van ondersteuning ook doorgeven aan de leerkracht? Dan blijven de verwachtingen goed op elkaar afgestemd.

 

Voor enkele kinderen lijkt de mogelijkheid van thuiswerken ook wel te leiden tot een gemakkelijkere werkhouding op school. Red ik het niet af, ach, dan maak ik het thuis wel af…. Dat kan natuurlijk ook niet de bedoeling zijn. Laten wij zowel op school als thuis hier alert op blijven.

 

 

Personeel

 

Op de Zonnewijzer zijn er een aantal wijzigingen en/of bijzonderheden halverwege het schooljaar.

Zo heeft juf Minon, zij staat op vrijdag bij Meester Tim, een volledige baan op een andere school aanvaard. Een baan op één school is natuurlijk veel prettiger. Wij bedanken Minon voor haar inzet en wensen haar veel succes op haar nieuwe school. Juf Dagmar gaat voortaan de vrijdag invullen.

 

Juf Marit komt na de kerstvakantie terug van haar zwangerschapsverlof. Dat betekent dat Laura, nu de juf naast Juf Wendy, iets anders gaat doen. Zij gaat vanaf januari  de vijfde onderbouwgroep uitbreiden. Tot nu toe waren alleen de ochtenden beschikbaar voor de 5e onderbouwgroep. Vanaf januari is dat uitgebreid naar een volledige week. Samen met juf Hilde  staat juf Laura dus voortaan deze groep.

 

Juf Sandra is, zoals aan het begin van schooljaar afgesproken, vanaf januari niet meer beschikbaar voor de groep van Juf Mariette. Juf Miranda zal vanaf januari deze dag voor haar rekening nemen. Juf Sandra blijft samen met juf Paula wel gewoon de bovenbouwgroep draaien.

 

Juf Gerian is vanaf januari ook op maandag en dinsdag beschikbaar voor de Zonnewijzer. Zij valt nu in voor Juf Marije en is dus de komende periode de hele week op school. 

Zoals jullie wellicht in de media hebben vernomen, er is een enorm lerarentekort. Bovendien speelt de “wet werk en zekerheid” het onderwijs nog al parten. In bijna heel Nederland worden steeds vaker klassen naar huis gestuurd. En wanneer er niets veranderd zal dat de komende tijd alleen maar gaan toenemen. Dat op de Zonnewijzer nog geen één keer een klas naar huis is gestuurd heeft vooral te maken met de flexibiliteit van het team. De problemen lijken echter dermate structureel dat wij er in de toekomst wellicht niet aan zullen ontkomen. Dit ondanks de oplossing dat wij in de griepgolf 2 weken een uitzondering mogen maken. Deze oplossing is typerend voor de zienswijze van het ministerie van onderwijs. Het zal wellicht de druk even verlichten, de bureaucratische druk weer flink doen toenemen en de onderliggende problematiek niet wegnemen.

Binnen stichting Flore zijn er gelukkig wel extra leerkrachten aangenomen en de 2 extra dagen van juf Gerian zal op de Zonnewijzer enige verlichting brengen.

 

Ziek en zeer

Juf Marije is weer iets vaker op school. Zij werkt in ieder geval hard aan haar herstel. In de toekomst moet blijken hoe het herstel zal verlopen.

 

Juf Annemarie ligt sinds enkele weken in de ‘lappenmand’. Dit gaat nog wel even duren. Wij wensen haar in ieder geval veel sterkte en hopen dat zij zich snel weer wat beter gaat voelen! Gelukkig is Juf Sherisse bereidt om de komende periode, net zoals de afgelopen weken, in te vallen.

 

 

Afwijkende schooltijden

In het jaarrooster en in de websitekalender staat voor 7 februari een continurooster gepland. Omdat het enigszins afwijkt herinneren wij u hier nog maar even aan.

 

En tot slot….

 

Na een prachtige kerstviering in de vorm van het Zonnewijzer lichtjespad wensen wij iedereen prettige feestdagen en gezond en liefdevol 2017.

 

 

Het team van de Zonnewijzer

 W www.bs-zonnewijzer.nl

E info@bs-zonnewijzer.nl