Directienieuws 27 januari 2017

Het laatste nieuws!

 

Directienieuws 27-1-2017

In dit directienieuws;

 

·      Fusienieuws; dit nieuws is bedoeld voor geïnteresseerden.

·      Verkeersveiligheid; dit nieuws is bedoeld voor iedereen.

·      Ouderbetrokkenheid; dit nieuws is bedoeld voor geïnteresseerden.

·      Overig nieuws:

o   NSCCT, dit nieuws is bedoeld voor de ouders/verzorgers van groep 4 en 6

o   Een wijziging in het jaarrooster, dit nieuws is bedoeld voor iedereen.

o   Coach schoolvoetbal, iets voor u? Dit nieuws is bedoeld voor de ouders/verzorgers van groep 5 t/m 8

 

Fusienieuws

 

Deze week is er in de MR wederom over de voorgenomen fusie vergaderd. De meeste zaken zijn inmiddels wel goed in beeld. De MR staat er positief in, al moeten er nog wel “de laatste puntjes op de i worden gezet”.

 

Wat gaat er gebeuren?

Allereerst gaat er niets veranderen aan de organisatie van de Zonnewijzer, althans niet vanwege de voorgenomen fusie. Er zijn natuurlijk ontwikkelingen genoeg; Jenaplan zal steeds belangrijker worden. Ook het voornemen om de groepen ½ vrijdagmiddag voortaan naar school te laten gaan (komend schooljaar starten wij daarmee) is een Zonnewijzerontwikkeling en heeft dus niets van doen met de fusie.

 

Wat verandert er dan wel?

Zoals het er nu naar uitziet (nogmaals, de MR heeft het laatste woord!) komen er rond de 30 à 40 kinderen van de Edelsteen naar de Zonnewijzer.

Er komt een aparte (kleinere) groep 8. Deze groep heeft een ‘status aparte’. Zij krijgen een bekende (Edelsteen) leerkracht voor hun groep en een eigen lokaal in de Zonnewijzer, maar gaan niet mee in de jenaplanorganisatie (geen uitleg-, instructiegroepen etc.)

 

De andere kinderen, variërend van groep 1 tot en met groep 7 stromen in, in de huidige groepen.  De verwachting is 2 à 3 kinderen per leerjaar. Inclusief de kinderen van de toekomstige groep 8 hebben wij het dan over ongeveer 5% van de totale huidige leerlingpopulatie van de Zonnewijzer.

 

Los van de fusie groeit de Zonnewijzer zelf ook. De vijfde onderbouwgroep zit steeds eerder in het schooljaar vol. En dit jaar zijn wij ook gestart met een 7e middenbouwgroep (Juf Joyce op de eerste etage) en hebben in de bovenbouw Juf Gerian ook 2 extra dagen ingezet. En 7 groepen in de middenbouw betekent ook dat er vanzelf, op den duur, ook een 7e bovenbouwgroep gaat ontstaan.

Het ziet er dus naar uit dat er nieuwe groepen bij gaan komen. Ons uitgangspunt is dat wij de huidige groepen zoveel mogelijk in tact willen houden. Wij denken een heel eind te komen, maar het gaat waarschijnlijk niet voor 100% lukken. Best ingewikkeld en bovendien nu nog niet helemaal te voorspellen. Op dit vlak is nog even geduld nodig.

 

Nieuwe groepen betekent ook nieuwe leerkrachten. Logischerwijs zijn dat natuurlijk collega’s van de Edelsteen. Er wordt onderling goed afgestemd wat de beste Match geeft. Ook daar zijn de eerste voorbereidende stappen gezet.

 

De fusie geeft wat ‘reuring’ maar levert ook aardig op. Mede vanwege fusiegelden krijgen wij, voor een aantal jaar, relatief veel “leerkracht-kracht” erbij, zeker t.o.v. het aantal kinderen. En dat is natuurlijk prettig voor iedereen!

 

Verkeersveiligheid

 

Verkeersveiligheid staat hoog op de prioriteitenlijst van de Zonnewijzer. En door de fusie is dat alleen maar urgenter geworden. De huidige situatie is in kaart gebracht door een verkeersdeskundige. Zij heeft een rapport opgesteld welke als uitgangspunt zal dienen voor de komende acties. Misschien heeft u deze deskundige rond de school foto’s zien maken. Deze zijn bedoeld ter ondersteuning van de rapportage. Uw privacy is gewaarborgd, niemand is herkenbaar in beeld (en ook geen kentekens…).

 

Tegelijkertijd heeft u wellicht ook politie en/of handhaving gezien. Ook zij hebben de situatie bekeken en hebben besloten (on)regelmatig te gaan controleren.

 

Ouderbetrokkenheid

Inleiding

Tijdens de ouderavond op 27 oktober hebben we het thema ouderbetrokkenheid uitgewerkt. Centraal hierbij staat partnerschap in onderwijs en opvoeding. Dat betekent dat ouders en school samen verantwoordelijkheid dragen, zowel voor de opvoeding als voor het leren van kinderen.

 

Invloed op leerprestaties

Ouders kunnen de helft van de leerprestaties beïnvloeden. De leerkracht is verantwoordelijk voor bijna de andere helft. Als ouders en school goed samenwerken heeft dat een positief effect op de leerprestaties van kinderen. 

 

Hieronder enkele stellingen met daarbij een aantal tips en/of

suggesties die deze avond gegeven zijn:  

 

 

Ik weet wat er leeft op school.

·      Klasbord – een social media platform dat alleen voor mensen binnen de school toegankelijk is. Foto’s,filmpjes, verhalen en ervaringen kunnen zo makkelijkmet elkaar gedeeld worden. 

·      Verzoek: graag alle vakanties en studiedagen op één digitaal overzicht dat makkelijk geïmporteerd of geprint kan worden.

·      Bij het directienieuws kan achtergrondinformatie meegestuurd worden. Te denken valt aan de Kanjertraining, Pestbeleid, suggesties voor speel- leermaterialen/ apps.

·      De informatieavonden voor groep 3 en groep 6 kunnen beter gehouden worden voor de grote vakantie. Ouders en kinderen weten dan beter wat hen te wachten staat. Kunnen zich  beter voorbereiden op de overgang naar de volgende bouw.

·      Communicatie kan beter –  alert zijn op frequentie digiduif-berichten – ouderhulp bij schoolreisjes – organisatie rondom decemberfeesten. 

Ik kan mijn kind beter helpen als ik..

·      Weet aan welke doelen mijn kind werkt.

·      Samen met mijn kind betrokken word bij de eigen ontwikkeling door middel van ouder-kind-leerkracht-gesprekken. Liefst wat eerder in het schooljaar dan nu het geval is.

·      Weet wat de afspraken zijn bij bijvoorbeeld de weeksluiting, een spreekbeurt of de krantenkring.

·      Weet hoe ik mijn kind thuis kan helpen leren. 

 

Opvoeden doen we thuis.

·      Dat doen we samen!

·      Gezonde (op) voeding meer stimuleren, thuis en op school – drinken, eten (traktatie-tips uitwisselen– middels Klasbord?).

    Het leren samenleven is net zo belangrijk als het leren lezen en rekenen.

·      Het leren samenleven schept een veilige en goede sfeer, wat een basis legt voor lezen en rekenen.

·      Houd de eisen van het Voortgezet Onderwijs goed in de gaten. Let op de aansluiting ten aanzien van lezen en rekenen.

Kinderen, ouders en leerkrachten kunnen zich veilig in en rondom de school bewegen.

·      Het brengen en halen van kinderen met de auto zorgt voor onveilige situaties. Ouders moeten zich daar meer bewust van zijn.

·      Is er voldoende sociale controle op iedereen die overdag in en uit de school loopt?

School is verantwoordelijk voor de digitale opvoeding van de kinderen.

·      Het is belangrijk dat mijn kind weet wat wel en niet kan en dat moet zowel door ouders als school worden bijgebracht.

·      Graag voorlichting voor ouders over wat er gebeurt in de digitale wereld. Kinderen ontwikkelen zich vaak sneller dan volwassenen.

 

Bedankt voor uw betrokkenheid

Dit overzicht is een van de eerste resultaten die voortkomen uit de ouderbetrokkenheid-avond op 27 oktober. Er zijn veel zaken waar we mee aan de slag gaan en waarover we u geleidelijk zullen informeren. We willen u hartelijk bedanken voor uw medewerking, inzet en meedenken. Kortom, uw betrokkenheid!

 

Overig nieuws;

 

NSCCT

Dinsdag 7 februari wordt er in groep 4 en 6 de NSCCT afgenomen. Brengen de CITO toetsen de schoolse vorderingen in beeld, de NSCCT meet wat de mogelijkheden of capaciteiten zijn. Beide gegevens worden geanalyseerd en gebruikt voor het aanbod van ons onderwijs. Meer informatie hierover vindt u in de schoolgids.

 

Een wijziging in het jaarrooster!

In het jaarrooster is het continurooster van 22 juni verplaatst naar 29 juni. Op de website is dit inmiddels aangepast. Noteert u het ook in uw agenda!?

 

Coach schoolvoetbal, iets voor u?

De organisatie van het schoolvoetbal (voor de groepen 5 t/m 8) is weer druk bezig met de voorbereidingen.

Naast kinderen die zich opgeven, hebben we ook ouders nodig die coach willen zijn. Wellicht is het iets voor u? U kunt zich opgeven bij de onderstaande leerkrachten.

 

De taken van de coach zijn:

-          U bent het aanspreekpunt voor de kinderen.

-          U zorgt ervoor dat het team op de juiste tijd op het juiste veld staat.

-          U zorgt voor het verspreiden en innemen van de voetbalshirts.

 

Basiskennis van de voetbalregels is handig, maar niet noodzakelijk. Vooraf organiseren we een bijeenkomst voor de coaches waarin we bijvoorbeeld de spelregels rondom spelers wisselen etc. nog kunnen bespreken. U kunt zich alleen of in tweetallen opgeven. Wel zo gezellig en dan kunt u de taken/aanwezigheid verdelen.

 

Mocht u van plan zijn de wedstrijden bij te wonen, wellicht kunt u dan overwegen om dit in de rol van coach te doen. We zouden het fantastisch vinden als we op u konden rekenen!

 

Met vriendelijke groet,

 

Juf Paula, Juf Sandra en Juf Laura

 

 

 

 W www.bs-zonnewijzer.nl

E info@bs-zonnewijzer.nl