Directienieuws 3-4-2017

ingevoerd op 07-04-2017

Directienieuws 3-4-2017

 

- Fusie, dit nieuws is bedoeld voor geïnteresseerden

- Jenaplanontwikkeling, dit nieuws is bedoeld voor geïnteresseerden

- Leerkrachten en vervanging, dit nieuws is bedoeld voor geïnteresseerden

-TYOD, dit nieuws is bedoeld voor ouders van kinderen uit groep 4, 5, 6 èn voor geïnteresseerden (herhaling 18-3-17)

-Koningsdag in het Luipaardpark, dit nieuws is bedoeld voor geïnteresseerden

 

Fusie

Er is nog weinig nieuws te vertellen m.b.t. de fusie. Dat betekent niet dat er niets gebeurt. Vooral op bestuurlijk niveau is er nu veel af te stemmen.

Wij hebben wel al goed zicht op het aantal kinderen, weten met hoeveel groepen wij willen starten. Zodra de laatste puntjes op de i zijn gezet (en het ook langs de MR is geweest) laten wij weten wat de plannen zijn.

Nog even geduld dus.

 

Jenaplanontwikkeling

Afgelopen vrijdag hebben wij een studiedag gevolgd over Jenaplan. Wederom inspirerend, wij krijgen er ook steeds meer een beeld bij. Komende weken staan in het teken van uitproberen. Het kan best zijn dat uw kind een keer thuis komt met een verhaal dat deze schooldag heel anders verliep dan dat hij/zij gewend is. Dat bijvoorbeeld de instructie op andere manier is georganiseerd.

Of omdat de onderbouwkinderen nu voortaan samen lezen met bovenbouw kinderen. Alle acties/doelen m.b.t. de opleiding zijn vastgesteld en over een aantal weken kijken wij of dat is behaald.
Aan het einde van de dag zullen de kinderen dan ook bekend raken met een evaluatiekring. 
Maar vooral of het de kinderen èn ons is bevallen.

Begin komend schooljaar willen wij een avond organiseren waarin wij jullie willen meenemen in onze Jenaplan ontwikkeling.

 

Groepsleerkrachten en vervanging

Een groepsleerkracht vervangen, bijvoorbeeld vanwege ziekte of (studie) verlof, is vandaag de dag een enorme klus. De wet ‘werk en zekerheid’ en het lerarentekort, zijn de belangrijkste veroorzakers. Het lerarentekort is een veel complexere materie dan in eerste instantie lijkt. U kunt dit onderwerp bovendien actueel goed volgen in de verschillende media.

De vervanging organiseren op de Zonnewijzer gaat ons tot nu toe redelijk af. Althans, zo lijkt misschien voor u als ouders. Maar het vraagt veel van het team. Bovendien vervalt zo nu en dan bijvoorbeeld de ondersteuningsgroep en/of directie/MT tijd en/of IB tijd. Dan moet u misschien wat langer wachten op het gespreksverslag, de afspraak, de uitnodiging etc.

Als we dan een keer wel een vervanging hebben kunnen regelen, dan is het vaak ook nog elke dag een andere groepsleerkracht.

U hoeft en kunt hier niets mee (bovendien zijn de verkiezingen geweest…) maar het is wel van belang om te weten dat dit behoorlijk speelt in het onderwijs. En dan natuurlijk niet alleen in Heerhugowaard of op de Zonnewijzer….

Een ding is zeker, het wordt vervolgd.

 

 

TYOD, een herhaling van de digiduif van 18-3

Op de enquête, behorend bij onderstaand bericht, hebben 17 van de 120 ouders gereageerd, waarvoor dank. Tegelijkertijd is de response aan de lage kant. Bovendien zijn er maar een paar ouders geïnteresseerd in een informatieavond. Dat kan betekenen dat u er helemaal vertrouwen in heeft of u heeft het misschien over het hoofd gezien. Wij doen nog een poging. Heeft u de enquête nog niet ingevuld? Dan kunt u dat deze week nog doen (zie de link aan het einde van nieuwsbericht).

 

TYOD in kort

Afgelopen jaar hebben wij in groep 5 en 6 met een kleine 120 kinderen ervaring opgedaan met TYOD; Take Your Own Device.

 

Voor de ouders van groep 4 alvast en andere geïnteresseerden een korte toelichting: Bij TYOD betalen school en ouders samen een iPad. Deze wordt elke lesdag opgeladen op school verwacht en vaak gebruikt. Deelnemers mogen de iPad ook mee naar huis nemen en krijgen bovendien een kortingspas voor bij de leverancier (Mediamarkt Heerhugowaard). Niet deelnemers (waarvan de ouders niet willen en/of kunnen meedoen) krijgen op school wel een iPad, maar deze mag niet mee naar huis. Op school heeft ieder kind dus een eigen iPad.

Dit korte verhaal wordt in de praktijk “vertaald” in een uitgebreide gebruikersovereenkomst inclusief de benodigde en begeleidende formulieren.

Voor de voortgang van TYOD geldt, net zoals bij de start, dat er door school wel wordt uitgegaan van een deelnemerspercentage van 75%.

 

 

Ervaringen

Inmiddels zijn wij vele ervaringen rijker. Een aantal zaken zijn ons erg meegevallen en een aantal zaken hebben wij niet voorzien.

 

Techniek

Zo laat de techniek ons niet in de steek. Er is nagenoeg geen uitval van individuele apparaten als van het internet. De software doet het ook goed. Er wordt veel ‘nakijktijd’ gewonnen voor de groepsleerkrachten dat bijvoorbeeld in de voorbereiding van de lessen kan worden geïnvesteerd. De kinderen krijgen directe feedback van het programma. Er is snel en goed overzicht van het geleverde werk.

 

 

Mediawijsheid

Zoals verwacht doen wij nu ervaringen op in de schoolse praktijk. Denk aan e-mail, social media (gewoon berichten versturen via ”berichten” valt daar bijvoorbeeld ook onder), apps waarmee je foto’s kunt veranderen, et cetera. Daar zit soms een minder leuke kant aan. Dit soort onderwerpen zijn dan ook regelmatig onderwerp van gesprek in de kring (hierdoor wordt ook de meerwaarde van de kring weer zichtbaar). Tegelijkertijd is het een grote winst dat het nu geleerd wordt in de praktijk. Er gebeurt iets en er is dus een aanleiding om in gesprek te gaan. Dat heeft veel meer waarde dan het volgen van lesbrief ‘social media’ op papier (over wat vervolgens thuis of na school gebeurt….)

 

School en/of thuis

De software die op school wordt gebruikt is steeds vaker ook thuis te gebruiken. Dat wordt helemaal gemakkelijk als de iPad ook mee naar huis wordt genomen (al kan het ook op een gewone pc). Dat kan heel prettig zijn, al moet er natuurlijk gewoon tijd overblijven om te spelen, of zelfs om je soms te vervelen!

 

Meerdere toepassingen

Naast de gebruikte software zijn wij ook positief over de andere mogelijkheden. Er kan bijvoorbeeld gefilmd worden; alle bovenbouw kinderen hebben een cursus ‘vlog en film’ gevolgd. Foto’s en filmpjes kunnen direct in werkstukken worden verwerkt.

Er kunnen educatieve quizzen (dictees, topo, etc.) worden gemaakt.

Er wordt kennis opgedaan met het maken van presentaties.

 

Meer ervaringen van leerkrachten èn kinderen kunt u terug zien in het filmpje, klikt u maar: https://youtu.be/3Q_sR7C_U0w 

 

Of klik op: Evaluatiefilm TYOD

 

Wat vindt u?

Bovendien zijn wij natuurlijk benieuwd naar uw (als u kinderen heeft in groep 5 of 6) ervaringen. Wilt u de volgende enquête invullen? 

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScdp0zlNuew-u2_wiUWTzRBbecLoc4jnNvarsZkq8NZSrW7Lg/viewform?usp=sf_link

Graag invullen voor vrijdag 24 maart (verlengd t/m 9 april).

 

Of klik op: Evaluatie TYOD

 

In het volgende directienieuws koppelen wij de resultaten terug.

 

Alvast bedankt voor de medewerking,

 

namens team TYOD van de Zonnewijzer

 

 

 

 

Koningsdag in het Luipaardpark

Niet door school georganiseerd, maar wel leuk!

 

Donderdag 27 april wordt Koningsdag met allerlei kinderspelletjes en vrijmarkt georganiseerd in het Luipaardpark. Deze vrijmarkt en kinderspelen wordt al meer dan 10 jaar georganiseerd door een groep vrijwilligers (KOLPP) en is uitgegroeid tot het grootste Koningsdag evenement van Heerhugowaard.

In de bijlage vinden jullie de uitnodiging èn een oproep voor hulp

 

Wij rekenen op veel opkomst!!!

Met vriendelijke groet de medewerkers van KOLPP.

www.KOLPP.nl