Staken!

Staken 12 december

Staken 12 december

U zult het al gehoord hebben, de staking op 12 december gaat door en zoals eerder aangekondigd, de Zonnewijzer doet mee en is dus gesloten.

Tot nu toe verloopt het gehele gebeuren wel in de lijn der verwachting. Veel vertrouwen van het onderwijs is er niet bepaald opgebouwd in de politiek de afgelopen jaren. Wij denken dat het voor basisonderwijs aantrekkelijker gemaakt moet worden in algemene zin, maar zeker in vergelijking met bijvoorbeeld het voortgezet onderwijs. De politiek geeft aan al genoeg te investeren en dat is in deze tijd al heel wat. Wij zien dat anders. Zet deze bedragen maar eens naast de bezuinigingen van de afgelopen jaren of gewoon naast onderwijsuitgaven in andere (Europese) landen. Dan is het opeens niet meer zoveel.

Of wij nu wel of niet meer geld voor het onderwijs/leerkrachten krijgen, in de praktijk zien wij dat er steeds minder leerkrachten beschikbaar zijn. Betreft het vooral invalwerk, in sommige regio’s gaat het al om de vaste vacatures.

Waarom is er op de Zonnewijzer dan nog geen groep naar huis gestuurd? Allereerst omdat het onze eer te na is. Wij gaan ver, heel ver om het telkens weer voor elkaar te boksen. Het hoort bij onze verantwoordelijkheid dat zo goed mogelijk te doen. Maar dat houdt een keer op, vooral om dat de tendens negatief is en hoogstwaarschijnlijk zo nog wel even blijft. Dan wordt er misschien niet gestaakt maar worden er wel kinderen naar huis gestuurd.

U doet er goed aan, naast iets te organiseren voor 12 december, voor de overige momenten dat er bijvoorbeeld geen invaller beschikbaar is, een ‘plan B’ te hebben.

Wij realiseren ons dat er meerdere sectoren zijn die het (overheids)geld kunnen gebruiken. Tegelijkertijd zijn wij het verplicht u als ouders te wijzen op de gevolgen van jaren beleid.