Directienieuws 24-5-2019

ingevoerd op 24-05-2019

Directienieuws 24-5-2019

Ziekmelden, dit nieuws is bedoeld voor iedereen
Continurooster en pauze, dit nieuws is bedoeld voor iedereen
Vakantierooster 2019 2020, dit nieuws is bedoeld voor iedereen
Eindtoets groep 8, dit nieuws is bedoeld voor geïnteresseerden
Schoolvoetbal, dit nieuws is bedoeld voor geïnteresseerden
Lezen met Raffles en Kyara, dit nieuws is bedoeld voor geïnteresseerden
IPads voor groep 5 (volgend schooljaar), dit nieuws is bedoeld voor de ouders van de kinderen uit groep 4
Formatie komend schooljaar, dit nieuws is bedoeld voor geïnteresseerden
Rommelmarkt 29 mei, dit nieuws is bedoeld voor geïnteresseerden

Ziekmelden
Is uw kind ziek, belt u dan met de school (Constance/Micha) voor 8.30 uur; 072 5721509. Zij brengen de leerkrachten op de hoogte. Het kan zijn dat u even moet wachten voordat er wordt opgenomen, ’s ochtends is het telefonisch wel eens erg druk.
Bij voorkeur niet mailen. Hoewel de mail regelmatig wordt gelezen is het niet altijd mogelijk dat ’s morgens voor 8.30 uur te organiseren.

Continurooster en pauze
Zoals u weet start de Zonnewijzer komend schooljaar met het continurooster. De schooltijden zijn dan van 8.30 tot en met 14.00 uur. Alle kinderen blijven tussen de middag dus op school. Per groep is er voor de kinderen een half uur pauze. Er is een schema voor alle groepen in de maak maar wij zijn nog even afhankelijk van bijvoorbeeld de formatie maar ook van de beschikbare uren vakleerkrachten gym èn de beschikbaarheid van de gymzalen.
En wanneer de kinderen straks allemaal op school blijven pauzeren willen wij afspraken maken over het eten en drinken. Wij denken dan aan richtlijnen m.b.t. gezond eten. Later meer informatie hierover.
Ingewikkeld voor het team zijn de pauzes, waar natuurlijk ook de leerkrachten recht op hebben. Ook hier kan de puzzel nog niet helemaal worden gemaakt, maar wij zijn al wel een heel eind. Het betekent in ieder geval wel dat alle gesprekken op school met leerkrachten na 15.00 uur zullen plaatsvinden.

Vakantierooster 2019 2020
Het vakantierooster en de studiedagen e.d. voor de Zonnewijzer kunt u vinden op:
https://www.bs-zonnewijzer.nl/pg-26331-7-87512/pagina/schoolvakanties_en_schooltijden.html
Bijzonder is dat de meivakantie loopt van woensdag tot woensdag. De Zonnewijzer sluit hiermee aan op het vakantierooster van het voortgezet onderwijs in Heerhugowaard. Zij doen dat om zich optimaal te kunnen voorbereiden op het eindexamen.

Eindtoets groep 8
Er was deze week weer veel te doen over de eindtoetsen van de basisscholen. Eigenlijk is er elk jaar wel wat…
https://nos.nl/artikel/2285663-onjuist-schooladvies-achtstegroepers-door-foute-berekening-eindtoets.html
Ook voor de Zonnewijzer moesten een aantal adviezen (gelukkig geen scores!) worden aangepast. Gelukkig geen grote of vervelende aanpassingen. Bovendien waren de resultaten (waaronder dus een paar foute adviezen) nog net niet uitgedeeld…..en hebben wij de juiste, aangepaste versie mee naar huis kunnen geven.
De Zonnewijzer heeft dit schooljaar de norm ruim gehaald en dat is mooi. Het zal vast iets in positieve zin doen met plaatsing van de Zonnewijzer in de toplijsten van goed scorende scholen. U weet wel, die school heeft zo hoog gescoord en die school  zo laag. Wij hebben het al eerder gezegd, de score op de eindtoets zegt wel iets maar niet heel veel over de kwaliteit van het onderwijs op een school. Het gaat om het complexe verhaal achter de cijfers welke vaak volledig ontbreekt in deze toplijstjes…..Voor het onderwijs zijn dergelijke lijstjes altijd een teleurstellende vorm van scorebordjournalistiek.  Een school, maar bijvoorbeeld ook een inspectie van onderwijs heeft  wel zicht op het verhaal achter de cijfers.
En bovendien, wat vindt u eigenlijk onderwijskwaliteit? Elke dag stampen voor een goede score en daarmee geen tijd meer voor sociaal emotionele vorming, muziek, gym of een van de vele andere zaken? Voortaan maar toetsgericht examenbundels alvast in groep 3 behandelen?
En daarnaast, waarom moet er groep 8 al een zeer bepalende keuze worden gemaakt? Nederland is Europees kampioen vroeg selecteren en tevens aanvoerder op de ranglijst van meest ongemotiveerde leerlingen…..wellicht iets te maken met deze onderwijssystematiek?
Voor de helderheid, er niets mis met af en toe checken waar je staat. Dat is helpend bij het maken van de volgende stap. Dat geldt voor de leerling, de klas/de leerkracht en de hele school. Je weet wat goed gaat en wat minder. Je weet waar je aan moet werken. Dat is onderdeel van ons vak en zeer waardevol.
Hopelijk komt de tijd snel dat de eindresultaten anders worden “gewogen” door de maatschappij zodat zij weer van grote en betekenisvolle waarde kan zijn voor de kinderen.
https://www.trouw.nl/opinie/de-eindtoets-is-zijn-einde-nabij~ac5f16b4/

Schoolvoetbal
De jongens uit bovenbouw zijn al enige tijd geleden kampioen van Heerhugowaard geworden met schoolvoetbal. Gezien het aantal deelnemende scholen een waanzinnig goede prestatie.
Vorige week hebben alle regiokampioenen van de scholen gestreden om het Noord-Hollands Kampioenschap. Deze keer geen kampioen maar wel een zeer verdienstelijke 8e plek van de 16 deelnemers. Jongens gefeliciteerd, jullie hebben de Zonnewijzer maar weer mooi op de kaart gezet!

Lezen met Raffles en Kyara
 Even voorstellen,
 Ik ben Miriam Niezen, getrouwd, moeder van 3 kinderen (10,8 en 6 jaar oud) en leerkracht basisonderwijs. Daarnaast ben ik in september 2018 begonnen aan de opleiding therapiehondbegeleider bij DogsWork. Als therapiehondbegeleider zet ik mijn eigen hond in of begeleid ik mensen die een therapiehond in huis hebben.  Omdat mijn hart bij kinderen en honden ligt wil ik dit graag combineren. Vrijwillig zet ik mijn honden in als leeshond.
 
Leren lezen is een zeer belangrijk onderdeel van de ontwikkeling bij kinderen. Maar niet voor iedereen is dit even makkelijk. Vooral hardop voorlezen kan nog wel eens voor onzekerheid zorgen. Wanneer er tijdens het voorlezen een hond aanwezig is wordt het hardop voorlezen vaak plezieriger en minder stressvol gemaakt. Een hond oordeelt niet, geeft geen commentaar en laat het kind zelf het leestempo bepalen. En het kind kan iets wat de hond helemaal niet kan, lezen. Dit alles heeft een positief effect op het gevoel van eigenwaarde.
 
Raffles (klik op Raffles onderaan dit bericht)
Onze (allergievriendelijke) labradoodle van ruim 1,5 jaar oud. Raffles is een vrolijke en soms ondeugende hond. Raffles is ontzettend lief voor kinderen en zal ze rustig benaderen. Kinderen die eerst bang voor honden waren zitten nu vaak samen met Raffles onder de tafel, te knuffelen of samen te spelen. Raffles is bij DogsWork goedgekeurd voor het werk als bezoekdier. 

Kyara
En dit is Kyara een Nizinny (ook allergievriendelijk), Kyara is een opgeleide therapiehond en is onder andere ingezet als AAI hond bij de (zeden)politie in Rotterdam. Op dit moment zijn wij gastgezin voor Kyara.  Kyara is een lieve rustige hond. Dol op kinderen waar ze graag tikkertje mee speelt.
 
Ik hoop, samen met de honden,  kinderen een plezierige leeservaring te kunnen geven.

IPads voor groep 5 (volgend schooljaar)
Zoals u wellicht eerder gelezen en/of gehoord heeft, is dat kinderen die op de Zonnewijzer naar groep 5 gaan, gebruiken gaan maken van een persoonlijke IPad. U kunt hierover meer lezen op:
https://www.bs-zonnewijzer.nl/pg-26331-7-117234/pagina/vanaf_groep_5_een_ipad.html

Voor de huidige kinderen in groep 4 zijn wij bezig met een nieuw voorstel. Binnen enkele weken hoort u weer van ons. Wij zullen u dan ook vragen of u deelneemt aan TYOD. Voor de helderheid, er zijn twee opties;
1. Uw kind neemt vrijwillig deel aan TYOD. School betaalt de helft en de ouders betalen de helft. De IPad mag dan ook mee naar huis.
2. School betaalt de IPad. De iPad blijft dan op school.
Op school kunnen wij op deze wijze de financiering rondkrijgen en dus vanaf groep 5 voor ieder kind zijn eigen device organiseren. Wanneer er veel ouders besluiten niet mee te doen dan kan dat leiden tot het stopzetten van deze werkwijze. Voorop staat dat het vrijwillig is, maar het is goed om deze achtergrond te kennen. Overigens hebben de afgelopen jaren bijna alle kinderen deelgenomen.

Formatie komend schooljaar
Wij zijn al een aantal weken bezig met de formatie van komend schooljaar. Helaas zijn er nog teveel losse eindjes om de totale formatiepuzzel al klaar te hebben. U zult nog enkele weken geduld moeten hebben.

Rommelmarkt 29 mei
Weten jullie het nog? Woensdag 29 mei is er een rommelmarkt in school. De kinderen kunnen spullen verkopen, er is een loterij en je kunt je eigen stoeptegel adopteren. De rommelmarkt is van 12.00 - 13.30 uur. De opbrengst gaat naar het nieuwe schoolplein.
Let op!
Elk kind wordt opgehaald/is uit om 12.00 (groep 1/2 om 11.55). Aansluitend kunt u samen met uw kind rondstruinen over de markt. Het is ook de bedoeling dat de kinderen meehelpen met de verkoop van de spulletjes van zijn of haar groep. Na afloop worden ook de niet verkochte spullen weer  mee naar huis genomen.